Sinds kort staan er in Barendrecht 3 informatiepanelen die herinneren aan wat zich op deze locaties in Barendrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Het paneel bij de Voordijk herinnert aan 5 april 1945. Er stortte toen een Amerikaanse bommenwerper neer. Betrokkenen bij de Eben-Haëzer kerk onderhouden dit paneel. Diaken Bert Verweij vertelt er meer over.
“Ik woon nu zo’n 30 jaar in Barendrecht, maar kende het verhaal over wat er op 5 april 1945 aan de Voordijk gebeurde nog niet. Ik ben vast niet de enige. Daarom is het zo goed dat de gemeente dit paneel heeft geplaatst. Binnen de kerk hechten wij veel waarde aan historie en herdenken, dus vanzelfsprekend hebben wij het paneel geadopteerd.”
Afgebroken missie
Bert kocht zelfs het boek van Hans Onderwater over de gebeurtenissen in het voorjaar van 1945 in Barendrecht en was onder de indruk van wat zich afspeelde. In het kort: 5 april 1945 was een rustige dag in Barendrecht. De oorlog leek zo goed als voorbij. Niets wees op het onheil dat zich af zou spelen langs de Voordijk, Middeldijk en Carnisseweg. Maar die dag voerden Amerikaanse bommenwerpers een aanval uit op de Duitse stad Bayreuth. Vanwege slecht weer werd de missie afgebroken. Op de terugvlucht naar hun basis in Engeland werd het vliegtuig, met een nog onervaren bemanning, geraakt door Duits luchtafweergeschut. Van de 8 mannen aan boord kwamen er 4 om het leven. De anderen werden gevangen genomen. De gesneuvelden werden in eerste instantie begraven in Barendrecht. Op verzoek van de nabestaanden rusten nu 3 van hem in hun woonplaats in de Verenigde Staten, terwijl Darrell Waas ligt begraven bij Margraten in Zuid-Limburg.
Dichtbij
“Dit speelde zich allemaal af in de buurt van de Eben-Haëzer kerk. Toen ik het las, kwam het allemaal heel dichtbij. Het voelde een beetje alsof ik zelf in het beschoten vliegtuig zat. Het raakte mij echt. De toestand in de wereld op dit moment drukt ons ook met de neus op de feiten. Leven in vrijheid is niet vanzelfsprekend. Vrede en vrijheid zijn broze begrippen. Als ik denk aan oorlog, denk ik ook aan al die jonge mannen die er ook niet om gevraagd hebben. Wat moet dat ook in de Tweede Wereldoorlog voor velen een zware, angstige beproeving zijn geweest. Al met al ben ik er trots op dat de Eben-Haëzer kerk het paneel heeft geadopteerd. In het kerkblad brengen we het de komende tijd ook zeker onder de aandacht. We gaan er met respect mee om en helpen graag dit verhaal levend te houden."
Door: Afdeling communicatie gemeente Barendrecht